culinary review
   
   
 

Mörkt Grahams och Råg Surdegsbröd med Frön och Gryn

Last Modified: 12/10/09
First Published: 12/04/09
Views: 488
Views: 488
Det här blir ett mörkt smakrikt surdegsbröd fullt med olika frön och gryn. Det är gjort helt utan vitt vetemjöl och är ett perfekt smörgåsbröd med djup. Genom att blötlägga grynen och fröna så ser man till att brödet inte blir torrt utan saftigt.

Surdeg:

18 gram aktiv vetesurdeg (använd inte hela din surdeg)
73 gram vatten
91 gram grahamsmjöl

Blanda surdegs ingredienserna. Låt stå i rumstemperature i 8-12 timmar (alternativt blanda på kvällen, låt stå framme några timmar, förvara sedan i kylen, ta fram 1-3 timmar innan du ska blanda degen).

Blötläggnings Ingredienser:

21 gram hela linsfrön
21 gram rostade sesamfrön
21 gram bulgur
21 gram havregryn
79 g water

Blanda alla blötläggnings ingredienser (här kan man använda sig av olika sorters frön och gryn beroende på vad man har hemma, bara vikten matchar). Låt stå i 2-12 timmar.

Bröd Deg:

364 gram grahamsmjöl
90 gram rågmjöl
346 gram vatten
2 tsk salt
all surdeg från ovan
all blötläggnings massa

Metod:

Blanda surdegen med alla bröd ingredienser (inte det blötlagda). Knåda degen i ca 10 minuter i maskin på medium hastighet tills du har fått en bra gluten struktur. Stanna ibland och skrapa ner sidorna. Tillsätt  blötläggnings ingredienserna och knåda lite till.

Häll degen i en oljad skål. Låt den jäsa ca 1-2 timmar, täckt med oljat plastfolie. Halvvägs igenom jästiden, ta upp degen i händerna (alternativt på bakbord) vik hela degen som ett paket några ganger för att distributera alla små bubblor.

Dela degen i två bitar och forma till bollar. Rulla de två bollarna först på en blöt handduk, sen i en skål med gryn eller frön (det steget kan man skippa).

Placera degarna i väl mjölade handdukstäckta skålar, eller i brödkorgar, alternativt på en bakplåtspapper täckt plåt. Skåra, täck degarna med oljat plastfolie och låt jäsa 45 minuter till en timme.

Gärna en timme innan du ska baka, sätt ugnen på 250 grader. Se till att du har en plåt, eller gjutgärnspanna i botten av ugnen medans ugnen värms upp.

Om du har degarna i brödkorgar eller skålar, tippa försiktigt ut dem på en bakplåt med bakplåtspapper när de har jäst färdigt och skjutsa in i ugnen och häll på 1 dl iskuber på plåten eller gjutgärnspannan som redan finns i ugnen på en gång.

Grädda i 30 minuter, stäng av ugnen och låt dem stanna i ugnen i tio minuter till med ugnsluckan på glänt. Låt svalna på galler, och skär helst inte i bröden på några timmar, eller tills nästa dag.

Rustikt Vete Råg Bröd

Last Modified: 11/29/09
First Published: 11/29/09
Views: 331
Views: 331
Det här surdegsbrödet blir mycket gott och ser och smakar väldigt professionellt. Många surdegs bröd kräver väldigt mycket jäsning fram och tillbaka, och speciellt innan det gräddas. Men detta bröd är relativt lätt att göra och gräddas nästan direct från kylen (efter lite uppvärmning – mycket lättare och smidigare än många andra recept). Degen blir väldigt kladdig så man måste nästan använda maskin.

Surdeg:

45 gram aktiv vetesurdeg (du kan använda all din surdeg)
50 gram vatten
95 gram vetemjöl – med hög protein halt
5 gram grahamsmjöl  (eller annat mörkare vetemjöl)

Blanda surdegs ingredienser – knåda igenom. Låt stå i rumstemperature i 8-12 timmar (alternativt blanda på kvällen, låt stå framme några timmar, förvara sedan i kylen, ta fram 1-3 timmar innan du ska blanda degen).

Bröd Deg:

125 gram surdeg från ovan
400 gram vatten
450 gram vetemjöl – med hög protein halt
50 gram råg mjöl
1 ½ tsk salt

Metod:

Blanda mjöl och vatten, låt stå täckt ca 20 minuter för att ge mjölet en chans att absorbera vattnet (detta steg kan man skippa). Tillsätt 125 gram surdeg till degen (ungefär lika mycket som en tennisboll – spara resten av surdegen och mata för framtida bakning), tillsätt salt.

Knåda degen 14 minuter i maskin på medium hastighet. Stanna ibland och skrapa ner sidorna.

Häll degen i en oljad skål. Låt den jäsa en timme, täckt med plastfolie. Ta upp degen i händerna (alternativt på bakbord) vik hela degen som ett paket några ganger för att distributera alla små bubblor. Repetera 1-2 gånger till, beroende på hur mycket tålamod du har. (det steget kan man också skippa – bara du får in ungefär en timmas jäsning, och en vikning, men ju mer tid man tar, desto godare bröd)

Sätt in degen i kylen (perfekt att göra på kvällen t.ex.) Låt sitta i kylen mellan 12 – 48 timmar, beroende på schema. (det funkar ofta att sätta degen på kvällen, sen ta ut den nästa kväll då man vill baka, beroende på när det passar).

Två till tre timmar innan du vill baka (en timme funkar också om det kniper), ta ut degen från kylen. Gärna en timme innan du ska baka, sätt på ugnen på 230 grader. Se till att du har en plåt, eller gjutgärnspanna i botten av ugnen medans ugnen värms upp.

Täck en bakspade, alternativt bakplåt med bakplåtspapper. Pudra generöst över med mjöl. Pudra bakbord med mjöl, och häll ut degen. Pressa ut degen till en ca 25x25 cm stor ruta. Med en mjölad kniv, skär degen i mitten i två delar. Med mjölade hander, lyft upp en av bitarna, och dra ut den till ca 30 cm lång i en rörelse och lägg på bakplåtspappret. Gör samma sak med den andra degbiten. Se till att de ligger åtminstone 5 cm ifrån varandra.

Direkt efter att du har lagt deg bitarna på plåten (alternativt degspaden), skjutsa in dem i ugnen (helst på en baksten, eller pizza sten). Häll på 1 dl iskuber på plåten eller gjutgärnspannan som redan finns i ugnen på en gång.

Grädda i 20 – 30 minuter, tills bröden är valnöts-färgade. Låt svalna på galler.

Underbar och Enkel Kikärtssoppa

Last Modified: 01/08/08
First Published: 01/07/08
Views: 814
Views: 814

Kikärter passar utmärkt att använda i soppa. De är naturligt mjuka i konsistensen och har en mildKikärtssoppa och väldigt god smak.Vi föredrar att köpa torkade kikärter och koka en stor mängd, på det sättet kan man frysa in portioner och alltid ha ett föråd hemma. Dock, om man inte är så ambitiös så går det bra att använda kikärter på burk. Denna soppa är en av våra starka favoriter, den är så enkel att laga och ger mycket smak och trevnad i gengäld.

Smooth Garbanzo Bean Soup

4 portioner

 • 2 msk smör / 2 msk olja
 • 1 hackad lök
 • 2 skalade och hackade morötter
 • 2 hackade selleri stjälkar
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 kryddblad
 • 2 hackade vitlöksklyftor
 • 2 stora skalade och hackade potatisar
 • 5 dl kokta kikärter
 • 15 dl buljong (kyckling eller grönsaks buljong)
 • Salt och peppar

Gör så här:

Fräs lök, morötter, och selleri med timjan och kryddblad ca 10 minuter i smör eller olja, tills grönsakerna mjuknar. Tillägg vitlök, potatis och kikärter, fräs några minuter, häll i buljong och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra i ca 20-30 minuter tills potatisen ar färdigkokad. Ta bort kryddbladet och mixa soppan slät i matberedare eller använd stavmixer. Smaka av med salt och peppar.Fransk Krämig Linssoppa

Last Modified: 01/08/08
First Published: 01/07/08
Views: 1211
Views: 1211

Den här soppan är en av våra favoriter. Den har en underbar balans, är mustig och något krämig.fransk_linssoppa Vi försöker alltid följa detta recept till punkt och pricka, för soppan är perfekt precis som den är. Den blir godast om man använder lentils de puy (små franska linser, eller ibland kallas dem ocksa gröna linser) men man kan även använda vanliga bruna linser eller röda linser (men minska då koktiden). Denna soppa har inte någon stark linssmak sa även den svårflörtade skulle nog uppskatta detta recept…

French Creamy Lentil Soup

4 portioner

 • 4 skivor bacon, skivade i mindre bitar
 • 1 stor hackad lök
 • 2 skalade, hackade morötter
 • 2 tsk torkad timjan
 • 1 kryddblad
 • 1 tsk salt
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 burk krossade tomater (400 gram)
 • 2 ½ dl torkade linser (helst lentils de puy/små franska linser)
 • 12 dl kyckling buljong
 • 3 dl vatten
 • 1 dl vitt vin (eller torr Vermouth)
 • 1 ½ tsk balsamvinäger
 • Peppar

Gör så här:

Fräs bacon bitarna tills de är krispiga. Tillägg hackad lök och morötter och fräs tillsammans med baconbitarna, timjan, krydd blad och salt. Pressa i vitlöken och fräs ytterligare några minuter. Häll i krossade tomater och de torkade linserna. Fräs 8 – 10 minuter på mellan-stark värme. Häll i vin, koka upp och tillsätt sedan buljong och vatten.

Koka soppan pa låg värme under 30 minuter, med locket halvt på. Mixa hälften av soppan slät i matberedare eller använd stavmixer. Blanda sedan ihop med resten av soppan och värm upp, häll i balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar, toppa med hackad persilja. Servera med crème fraîche och gott bröd.Klassisk, Krämig Tomatsoppa

Last Modified: 01/08/08
First Published: 01/08/08
Views: 989
Views: 989

Denna tomatsoppa är mild och krämig och väldigt god. Den passar utmärkt att servera med enKlassisk_Krämig_Tomatsoppa smörgås till lunch, gärna en panini-style med god ost. Själva soppan är mycket enkel att fixa till och den har en fin smakbalans. Lite balsamvinäger passar så bra med tomater och ger det lilla extra som soppan behöver precis innan servering.

Classic Creamy Tomato Soup

4 portioner

 • 2 msk smör
 • 2 msk olja
 • 1 hackad lök
 • 2 hackade selleristjälkar
 • 2 skalade och hackade morötter
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 kryddblad
 • 2 hackade vitlöksklyftor
 • 2 msk tomatpure
 • 2 burkar krossade tomater (ca 400 gram per burk)
 • 1 liter buljong (kyckling eller grönsaks buljong)
 • 2 msk socker
 • 1 tsk balsam vinäger
 • 4 msk crème fraîche/grädde
 • Salt och peppar

Gör så här:

Fräs lök, morötter, och selleri i smör och olja, ca 10 minuter tills grönsakerna mjuknar. Tillägg timjan, kryddblad, tomatpure och vitlök, fräs några minuter. Häll i krossade tomater och buljong och låt koka upp. Låt puttra ca 20 minuter. Ta bort kryddbladet och mixa soppan slät i matberedare eller använd stavmixer. Blanda i socker, balsamvinäger och crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.Söt och Kryddig Pumpasoppa

Last Modified: 01/08/08
First Published: 01/08/08
Views: 304
Views: 304

Mycket god och annorlunda pumpa soppa som passar ypperligt att servera i höst mörkret.Söt_Kryddig_Pumpasoppa Antingen köp en färsk pumpa och rosta den i ugnen, eller köp pumpa på burk. Mosad pumpa är faktiskt ganska smaklös, så den behöver piffas upp rejält. Här får pumpan hjälp på traven med kokosmjölk, curry, spiskumming och kryddpeppar bland annat.

Sweet and Spicy Coconut Pumpkin Soup

6 portioner

 • 3 msk smör
 • 1 hackad lök
 • 2 hackade selleristjälkar
 • 2 skalade och hackade morötter
 • 2 skalade och hackade potatisar
 • 2 hackade vitlöksklyftor
 • 1 liter kyckling buljong
 • 1 burk kokosmjölk
 • 5 dl kokt, mosad pumpa
 • 1 krydd blad
 • 2-3 tsk curry
 • 1-2 tsk spiskummin
 • 1-2 tsk kryddpeppar
 • ½ tsk färsk muskot
 • ½ tsk cayenne peppar
 • 3 msk farinsocker
 • en skvätt grädde
 • 2 msk balsamvinäger
 • Juice från 1 citron
 • Salt och peppar

Gör så här:

Fräs lök, morötter, och selleri i smör, ca 10 minuter tills grönsakerna mjuknar. Tillägg potatis, vitlök, kryddblad och 1 tsk var av curry, spiskummin och kryddpeppar plus muskot och cayenne peppar. Fräs ytterligare några minuter, häll i buljong. Låt puttra ca 20 minuter. Ta bort kryddbladet och mixa soppan slät i matberedare eller använd stavmixer.

Värm upp igen och häll i kokosmjölk och pumpa. Koka upp och tillägg resterande curry, spiskummin och kryddpeppar plus farinsocker. Häll i en skvätt grädde om soppan är för tjock. Blanda i balsamvinäger och citronjuice. Smaka av med salt och peppar och möjligtvis extra kryddor om så behövs.Enkel Majs Chowder

Last Modified: 01/08/08
First Published: 01/08/08
Views: 341
Views: 341

Chowder innehåller traditionellt bacon, men här så fuskar vi och kör med smör istället. Det blirEnkel_Majs_Chowder gott det med, men om man råkar ha lite bacon hemma, kan man använda det, bacon går så bra med majs. Vi använder majs på burk, men färsk majs skulle förstås vara extra trevligt. Grilla eller rosta då den färska majsen innan du tillägger den i soppan för en lite rökig smak. Den här soppan har en väldigt god och len smak och är ännu bättre nästa dag.

Corn Chowder Soup

4 portioner

 • 2 msk smör
 • 1 hackad lök
 • 3 hackade selleristjälkar
 • 3 skalade och hackade morötter
 • 1 kryddblad
 • 1 tsk torkad oregano
 • 2 hackade vitlöksklyftor
 • 3 skalade och hackade potatisar
 • 1 liter buljong (kyckling eller grönsaks buljong)
 • 1 burk majs (runt 430 gram)
 • 1 dl grädde eller crème fraîche
 • ½ tsk selleri-salt (kan uteslutas)
 • Peppar

Gör så här:

Fräs lök, morötter, och selleri med kryddblad och oregano ca 10 minuter i smör och olja, tills grönsakerna mjuknar. Tillägg vitlök och potatis, fräs några minuter. Häll i buljong, låt koka upp. Låt soppan puttra tills potatisen är mjuk. Häll i majsen, grädden och selleri-salt. Ta bort kryddbladet och mixa soppan slät i matberedare eller använd stavmixer (antingen kör hela soppan för att ådstakomma en mjuk konsistens, eller kör halva soppan for lite tuggmotstånd). Smaka av med salt och peppar.Sötsur Vitkålsoppa

Last Modified: 01/08/08
First Published: 01/08/08
Views: 483
Views: 483

Denna soppa är verkligen annorlunda men ack så god! Söt, sur, stark, het – balsamvinäger ochSötsur_Vitkålsoppa farinsocker ger sötma och smak medans chili flingor (torkad chili som krossats i lagom stora flingor) ger hetta. Vitkål och potatis passar väldigt bra här, milda smaker blandas med starkare mångfald. Vi tillägger lite majsena på slutet av koktiden, det ger soppan en något rikare, tjockare buljong som känns typiskt asiatiskt. Denna soppa är så rik och god, den passar mycket bra att servera som förrätt i små skålar, då räcker det här receptet till 8 personer.

Sweet and Sour Cabbage Soup

4 huvudmål portioner

 • 1 msk olja
 • 1 msk smör
 • 1 strimlad lök
 • 2 skalade och strimlade morötter
 • 1 strimlad selleri stjälk
 • ½ tesked torkad chili flingor
 • 2 hackade vitlöksklyftor
 • 2 msk tomatpure
 • 4 msk balsamvinäger
 • 3 msk farinsocker
 • 12 dl köttbuljong
 • 2 stora skalade och hackade potatisar
 • ½ strimlat vitkålshuvud
 • 2 msk majsena utrört i 4 msk vatten

Gör så här:

Fräs lök, morötter, och selleri i olja och smör ca 10 minuter, tills de mjuknar. Tillsätt chili flingor, vitlök och tomatpure. Fräs ytterligare några minuter, häll sedan i balsamvinäger och farinsocker. Låt blandingen puttra några minuter, häll sedan i köttbuljongen. Koka upp, och blanda i potatis och vitkål. Låt soppan puttra ca 30 – 40 minuter tills potatisen och vitkålen är mjuk. Blanda i majsena utrört i vatten, låt puttra ytterligare några minuter tills soppan har tjocknat något.Potatis och Purjolök Soppa med Bacon

Last Modified: 01/08/08
First Published: 01/08/08
Views: 1328
Views: 1328

Vad ger mer smak och fyllnad i vegetariska soppor än bacon? Bacon med sin rika smak tillför gottPotatis och Purjolök Soppa med Bacon fett och sälta och ger potatis och purjolök det uppsving de behöver. Potatis och purjolök soppa är en sån klassiker och passar likväl till lunch och middag – helst under de kallare månaderna på året då potatisen är mjölig och mjuk. Färsk potatis fungerar inte lika bra i denna soppa, använd istället Russet, eller King Edwards-liknande sorter. Färsk salvia passar väldigt bra tillsammans med potatis, purjo och bacon och ger soppan lite extra smak.

Potatis och purjolök soppa är en utmärkt rätt att laga. De flesta ingredienserna har man redan hemma och soppan lämnar en tillfredställd och mätt.

Potato and Leek Soup

4 portioner

 • 4 hackade skivor bacon
 • 1.2 kg skalad och hackad potatis
 • 1 – 2 stora hackade purjolökar
 • 1 dl torr Vermouth (eller vitt vin)
 • 1 liter kyckling buljong
 • 1 dl grädde
 • 1 matsked färsk hackade salvia
 • 1 ½ teskedar citronjuice
 • 1 ½ teskedar balsamvinäger
 • Salt och peppar

Gör så här:

Fräs bacon bitarna tills de är krispiga. Blanda i purjolök och potatis, fräs några minuter, häll i vitt vin eller torr Vermouth. Låt puttra någon minut, häll sedan i buljong och låt koka upp. Täck grytan med ett lock och låt puttra tills potatisen är mjuk, ca 20 – 30 minuter. Mixa hälften av soppan slät i matberedare eller använd stavmixer. Blanda sedan ihop med resten av soppan och värm upp. Tillsätt grädde, citron juice och balsam vinäger, späd med lite buljong om så önskas. Låt puttra några minuter, smaka av med salt och peppar och tillsätt salvia.Mjuk Morotsoppa med Ingefära och Apelsin

Last Modified: 01/08/08
First Published: 01/07/08
Views: 795
Views: 795

Denna morotsoppa är mycket god och har en fin balans mellan morötter, ingefära och apelsin.morotsoppa Morötterna ger soppan en naturlig sötma som passar utmärkt tillsammans med dessa smaksättningar. Den här soppan är bäst när den är totalt slät, då blir den så mjuk och len.

Classic Carrot Soup with Ginger and Orange

4 portioner

 • 3 msk smör
 • 10 skalade och hackade morötter
 • 1 hackad lök
 • 2 hackade selleri stjälkar
 • 2 stora skalade och hackade potatisar
 • 1 tsk torkad timjan
 • 2 tsk färsk, hackad ingefära
 • 4 hackade vitlöksklyftor
 • 1 liter grönsaksbuljong
 • 1 dl grädde
 • Skal och juice från 1 apelsin
 • Salt och peppar

Gör så här:

Fräs morötter, lök och selleri ca 10 minuter, tills de mjuknar. Tillägg potatis, timjan, ingefära och vitlök, bryn ytterligare några minuter. Häll i buljong och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra runt 20-30 minuter tills morötterna och potatisen är mjuk. Mixa soppan slät i matberedare eller använd stavmixer. Tillsätt grädde och apelsinskal och juice. Toppa med en generös mängd peppar. Smaka av med salt, servera med crème fraiche.